Markkinoinnilla on monta tehtävää, mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan se kertoo muille, että tällainen yritys on olemassa. On monia tapoja markkinoida, mutta oli kyseessä sitten pieni tai suuri yritys, hyväntekeväisyysjärjestö tai urheiluseura, on niille yhteistä se, että markkinointiin täytyy kiinnittää huomiota.

Miten aloittaa?

Yksi tärkeimmistä mietittävistä asioista jo liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä on miettiä, mikä on kohderyhmäsi ja kuka on yleisösi. Kannattaa myös mietitä, ketkä ovat mahdollisia yhteistyökumppaneita ja kenen on hyödyllistä tietää yrityksestäsi sekä tarjoamistasi palveluista. Ne eivät välttämättä ole kilpailijoitasi, vaan sellaisia yhtiöitä, joiden kanssa olisi hyvä ja hyödyllistä tehdä yhteistyötä.

Jos kyseessä on pieni yritys, henkilöityy se yrityksen omistajaan. Brändäämisessä kannattaakin ottaa huomioon se, että kaikki mahdollinen markkinointimateriaali on visuaaliselta ilmeeltään samanlaista, olivat markkinointikanavat mitä tahansa. On hyvä olla selvillä myös markkinointia koskevasta kuluttajansuojalaista ja vaikkapa lukea siitä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa.

Näkyvyys reaalimaailmassa

Vaikka nykyään puhutaankin paljon internetin tärkeydestä markkinoinnissa, ei pidä unohtaa, että näkyvyys reaalimaailmassa on aivan yhtä tärkeää varsinkin, jos yrityksesi toiminta tapahtuu pääasiallisesti oikeassa maailmassa.

Esimerkiksi urheiluseurat toimivat hyvin pitkälti reaalimaailmassa ja heillä on usein intohimoisia kannattajia. Joukkueelta odotetaankin fanituotteita, joilla voi osoittaa kannattajuuttaan sekä myös tukensa kyseille joukkueelle. Vaikka kyseessä olisi vain puulaakijoukkue, on mukava, jos saatavilla on seuran pipo tai fanipaita. Esimerkiksi Axon Profil tarjoaa sivuillaan erilaisia vaihtoehtoja.

Internetin tärkeys markkinointikanavana

Markkinointikanavia on lukuisia – netistä julisteisiin, flyereihin ja lehdistötiedotteisiin. Tänä päivänä kaikilla täytyy kuitenkin olla omat nettisivut ja niihin kannattaakin panostaa kunnolla.

Selkeys on avainsana nettisivuissa, sillä mikään ei saa potentiaalista asiakasta klikkaamaan itseään pois sivustolta kuin turhautuminen sen sekavuuteen. Kun surffaaja saapuu sivustollesi, pitäisi hänellä olla heti selvää, mistä on kyse – mitä joukkue tai yritys tekee ja mitä se tarjoaa.

On hyvä, jos verkkosivusi ovat myös englanniksi, sillä elämme kansainvälisessä maailmassa, jossa englanti on käyttökieli. Joku toisella puolella maailmaa asuva saattaa hyvinkin olla kiinnostunut siitä, mitä juuri sinulla on tarjota.