Luultavasti jokainen suomalainen omistaa tai on joskus omistanut polkupyörän, ja monelle suomalaiselle pyöräily on suosittu tapa viettää vapaa-aikaa. Pyöräily harrastuksena on myös ollut nousussa viime vuosina. Erilaisia pyöräilykilpailuja järjestetään Suomessa yhä enemmän. Pyöräilyssä voi kilpailla esimerkiksi ratapyöräilyssä, BMX-pyöräilyssä, maantieajossa, maastopyöräilyssä tai cyclocrossissa. Monet pyöräilykilpailuista ovat avoinna amatööreille, mutta pyöräilystä löytyy myös arvokilpailuja.

Pyöräilylajien erilaiset pyörätyypit

Koska pyöräilylajeja on paljon, ei voida sanoa, että yksi pyörä sopisi kaikkiin pyöräilykilpailuihin. Harrastukseen sopiva kulkuväline pitää valita sen mukaan, minkälaista pyöräilyä harrastaa. Oikeanlaisen pyörän valinta on tärkeää, jotta pyörästä saisi kaiken irti ja pyöräilystä nauttisi enemmän. Maastopyörässä on esimerkiksi leveät ja voimakkaasti kuvioidut renkaat, jotka sopivat hyvin haastaville poluille ja vaikeaan maastoon.

Maantiepyörä on pyörä, joka on suunniteltu vauhdikkaaseen ajoon tasaisella tiellä. Maantiepyörät ovat kevyitä, sillä niistä on karsittu pois kaikki lisävarusteet. Cyclocross-pyörä näyttää ulkoisesti hyvin paljon samalta kuin maantiepyörä, mutta siinä on hieman pystympi ajoasento, ja pyörän haarukat ovat hieman maantiepyörää leveämmät. Suurimmassa osassa harrastelijoille tarkoitettuja kilpailuja tai tapahtumia maantiepyörällä osallistuminen on sallittua.

Mitä pyöräilykilpailuihin tarvitsee mukaan

Joissakin pyöräilykilpailuissa tarvitaan lisenssi tai fillaripassi, jotka voi ostaa Suomen Pyöräily ry:ltä. Ne sisältävät vakuutuksen. Fillaripassi on tarkoitettu harrastajille tai kuntoilijoille, ja se oikeuttaa osallistumisen tiettyihin pyöräilyn kuntotapahtumiin. Fillaripassilla ei voi osallistua kilpailuihin, jotka edellyttävät lisenssiä. Starttilisenssi on tarkoitettu ensimmäistä kauttaan kilpaileville harrastelijoille, ja se on voimassa koko kauden.

Muita tarvikkeita, joita pyöräilykilpailuihin tarvitaan, ovat pyöräilykypärä, pyöräilyhousut ja pyöräilykengät. Pyöräilykypärä on lakisääteinen varuste, ja ilman sitä ei kilpailuun pääse osallistumaan. Hyvät pyöräilyhousut ja -kengät taas tekevät pyöräilystä helpompaa ja mukavampaa. Kilpailureittiin kannattaa tutustua etukäteen karttaa tutkimalla sekä ottamalla selvää, minkälaisessa maastossa pyöräileminen tapahtuu. Kilpailun järjestäjät ovat huolehtineet vesipisteistä, joten siitä ei kilpailijan tarvitse huolehtia.

Pyöräilykilpailut sopivat kaikille

Suurimpaan osaan Suomessa järjestettävistä pyöräilykilpailuista voivat osallistua myös harrastelijat tai perheen juniorit. Monissa pyöräilytapahtumissa on järjestetty eri pituisia matkoja sen mukaan, onko osallistuja harrastaja tai ammattilainen. Esimerkiksi Botniapyöräilyn lyhin matka on 20 km, johon saavat osallistua ihan kaikki. Tämän ansiosta monien pyöräilykilpailuiden osallistujamäärä nousee useisiin satoihin. Pyöräilykilpailuissa yhdistyvätkin hienolla tavalla urheilullisuus ja yhteisöllisyys.