Euroopan jalkapallon suurliigojen kaudet keskeytyivät täysin yllättäen maaliskuussa koronaviruspandemian iskettyä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Euroopan suurliigat yksi toisensa jälkeen olivat pakotettuja laittamaan kautensa tauolle sekä pelaajien että yleisön turvallisuuden ja terveyden takaamiseksi. Englannin Valioliiga ei tehnyt poikkeusta, ja liigan johto päätti keskeyttää kauden toistaiseksi maaliskuun puolivälissä. Liigakaudesta jäi pakkotauon alettua pelaamatta vielä 92 ottelua, mikä tarkoittaa yhdeksästä kymmeneen ottelua per joukkue. Tilanne Isossa-Britanniassa, kuten muuallakin Euroopassa, on edelleen täysin auki ja toistaiseksi ei olekaan varmaa, miten tai millä aikataululla keskeytyneet liigakaudet päästään mahdollisesti pelaamaan loppuun. Varmaa on vain se, että sekä seurat että Euroopan jalkapalloliitto Uefa ovat jo taloudellisistakin syistä halukkaita saattamaan kaudet päätökseen.

Liverpool mestaruudessa kiinni

Valioliigatauon yllättäen alkaessa liigan sarjataulukon kärjessä porskutti täysin suvereenisti monen suomalaisenkin suosikkijoukkue Liverpool. Liverpoolin kausi sujui taukoon asti lähes sensaatiomaisen hyvin ja punaisten kaula sarjataulukossa kakkosena majailevaan Manchester Cityyn on käsittämättömät 25 pistettä. Liverpool on Englannin Valioliigahistorian toiseksi menestynein joukkue, mutta edellisestä mestaruudesta tulee tänä vuonna kuluneeksi peräti 30 vuotta. Joukkueen kannattajat odottavatkin parhaillaan lähes sydän syrjällään, mitä kauden jatkon kanssa tulee tapahtumaan ja miten joukkueen lähes väistämättömänä pidetyn liigamestaruuden kanssa käy. Liverpoolin takana liigan muista palkintosijoista käydään hieman tiukempaa kamppailua Manchester Cityn, Leicesterin, Chelsean sekä Manchester Unitedin kesken. Myös hyvät kaudet pelanneet Wolverhampton sekä Sheffield United kärkkyvät vielä iskuetäisyydellä euroliigapaikkoja ajatellen.

Mitä tapahtuu, jos kautta ei voida viedä päätökseen?

Päätöksiä siitä, miten keskeneräinen Valioliigakausi voidaan viedä lopulta loppuun, odotetaan lähiviikkoina. Kauden loppuun saattamiseksi on esitetty muutamia erilaisia vaihtoehtoja. Yksi vaihtoehdoista on päättää kausi ja ratkaista mestari, putoajat sekä europaikat tämänhetkisen sarjataulukon perusteella. Vaihtoehto ei saa laajempaa suosiota, sillä se olisi epäreilu etenkin liigasta putoaville joukkueille. Toinen vaihtoehto on antaa mestaruus Liverpoolille ja järjestää playoffeja europaikkojen sekä putoajien selvittämiseksi. Tämäkin vaihtoehto vaikuttaa monimutkaiselta toteuttaa. Viimeisenä vaihtoehtona pidetään koko kauden mitätöimistä. Mikäli koko liigakausi päätettäisiin jostain syystä mitätöidä, olisi tilanne erityisen murheellinen mestaruutta kohti porskuttavalle Liverpoolille. Tällä hetkellä Liverpoolin fanit voivat vain toivoa parasta ja olla joukkueen tukena esimerkiksi Sam Dodds -sivuston pelipaitojen, huivien ja muiden fanituotteiden kautta.