Somessa kuohuu aina jokin. Sosiaalisessa mediassa monet jutut kasvavat nopeasti ja saavat paljon yleisöä niin sanotun lumipalloilmiön ansiosta: Uutisia voi jakaa eteenpäin ja niistä voi tykätä, jolloin kaverit puolestaan voivat laittaa uutisia eteenpäin samalla tavalla, ja niin edelleen. Näistä uutisista ja jutuista on alettukin käyttää nimitystä viraalitarinat.

Epäonniset lentoyhtiöt

Viime aikoina Facebookkia, Twitteriä ja muita somepalveluja on puhututtanut useampikin asia, mutta amerikkalaisten lentoyhtiöiden epäonneksi suosituimmat viraalijutut tällä hetkellä liittyvät muutamaan tapaukseen, jotka ovat lähteneet matkustajien kuvaamien videoiden kautta leviämään somessa kulovalkean lailla.

Ensimmäinen tapaus koskee United Airlines lennolta väkisin poistettua kiinalaista matkustajaa. Toisen matkustajan kuvaamalla videolla näkyy, kuinka poliisit vievät mieshenkilön väkisin pois ylibuukatusta lentokoneesta. Mies, joka sattuu olemaan lääkäri, vastustaa ja huutaa poisvientiä ja muut matkustajat katselevat epäuskoisena vierestä. Lääkäri oli valittu arvalla ja hänelle oli tarjottu 800 euron suuruista korvausta, mutta hän ei ollut silti suostunut luovuttamaan paikkaansa.

Rasismia vai ymmärrettävää pelkoa?

Toinen lentokoneessa sattunut tapaus liittyy tunnettuun amerikkalaiseen tubettajaan Adam Salehiin. Hän oli lähdössä Lontoosta kohti New Yorkia Delta Linesin lennolla ja päätti soittaa lentokoneesta äidilleen ennen koneen nousua. Hänen äitinsä puhuu vain arabiaa, joten Adam oli puhunut puhelimessa arabiaa hänen kanssaan. Muutaman penkkirivin päässä istunut englantilainen naismatkustaja oli kuitenkin tuntenut olonsa ”erittäin epämukavaksi”, minkä seurauksena henkilökunta päätti poistaa Adamin koneesta. Voi vain arvata miten tunnettu YouTube-tähti tähän reagoi, ja hetken päästä uutinen kasvoi somessa kuin lumivyöry konsanaan.