Liikuntatrendit noudattavat mielenkiintoista sykliä, mikä toistuu vuodesta toiseen. Kuntoiluun liittyvät trendit ilmestyvät mediaan yleensä joulun jälkeen ja ennen kesää. Näiden mukana saapuvat myös mitä mielenkiintoisimmat tavat ja myös ”lupaukset” urheilla itsensä kuntoon.

Oli kyseessä sitten karppaus, Zumba, kahvakuula tai muut trendit, kaikki perustuvat enemmän median luomaan ”hypetykseen” kuin oikeastaan konkreettisiin tuloksiin. Kaikki yllämainitut liikunta- tai laihdutusmuodot perustuvat optimistiseen lupaukseen, jonka mukaan kuntoon pääseminen olisi takuuvarmasti hauskaa ja nautinnollinen kokemus. Tässä pieni muistutus todellisuudesta: Kuntoilun ei pidä olla hauskaa, koska se vaatii rankkaa työtä ja uupumatonta uurastusta!

CrossFit

Tästä johtuen viimeisin suomalainen liikuntatrendi ei lupaa ”miellyttävää” hymy suussa kuntoilua: CrossFit lupaa sinulle tuskan, hien ja kyynelien lisäksi tuloksia. Kyseessä on aidosti rankka tapa päästä kuntoon ilman mitään selityksiä tai ruokavaliohumpuukia, joita syötetään ihmisille vuodesta toiseen. CrossFit kuuluu samaan kategoriaan kuin esimerkiksi PX90: Rankka mutta rehellinen tapa päästä kuntoon.

CrossFitissä yhdistetään intensiivinen interval-ohjelma, olympiatyylinen painonnosto, voimistelu, hyppyharjoittelu, voimanosto, lihaskuntoharjoitteet sekä kahvakuulan kanssa kuntoilu. Toisin sanoen korkean sykkeen lisäksi CrossFit-ohjelmassa kasvatetaan myös lihasmassaa, parannetaan joustavuutta sekä liikkuvuutta. Esimerkiksi Yhdysvaltojen armeijassa CrossFit-harjoitteet ovat osa jokapäiväistä kuntoilua.

Kuten jo osaat arvata, CrossFit ei ole hauskaa jumppaa, missä rytmikäs musiikki toisi pienen pintahien lisäksi suuhun myös hymyn. Päinvastoin, joskus tuntikausia kestävä CrossFit-harjoite tuo esille vain tuskaiset kasvot ja kiivaan hengityksen. Mutta toisaalta, kaiken maailman Zumba-tapaisten ohjelmien jälkeen mikään paikka ei kolota tai kehity. CrossFitin jälkeen moni ensikertalainen tuskin pääsee aamulla omin voimin sängystä ylös. Samalla ensikertalainen tietää saman tien, että harjoitteet purevat ja hyvällä todennäköisyydellä motivaatio kasvaa kertaheitolla moninkertaisesti. Ja mikäli ensikertalainen luovuttaa ensimmäisen kerran jälkeen, hän tuskin edes halusi parantaa kuntoansa.

Jooga

Koska CrossFit on vaativa ja rankka harjoitusohjelma, niin usko tai älä, jooga sopii vallan mainiosti tasapainottamaan harjoittelua. Nimittäin joogan avulla lihasten joustavuus, tasapaino ja hengitystekniikka edesauttavat lihasten nopeaa palautumista. Ei siis ihme, että jooga kasvattaa suosiotaan Suomessa vuodesta toiseen. Pitää myös muistaa, että CrossFitin ollessa niin sanottu aggression vapauttaja, jooga tasapainottaa ja vahvistaa rauhallisuutta.

Ollaan itsellemme rehellisiä ja unohtakaamme kaikki puheet ”kuntoon kahdessa viikossa” harjoitteista ja ruoka-ohjelmista. Nämä kaikki ovat ovelia keinoja itsellemme valehtelemiseen. Fyysisen kunnon parantamiseksi pitää tehdä kovasti työtä ja osallistua aktiviteetteihin, jotka eivät välttämättä ole miellyttäviä, mutta ovat takuulla tehokkaita.