Vuosi 2015 saattaa olla globaalin urheilun valossa välivuosi, ottaen huomioon sen, että esimerkiksi viime vuonna järjestettiin jalkapallon MM-kisat ja seuraavat olympialaiset ovat vuonna 2016. Ehkäpä tästä syystä urheilu-uutisten otsikoissa näkyy olevan enemmän skandaaleja ja sensaatiohakuisia otsikoita.

Hiljainen vuosi

Suomessa urheilun saralla vuosi 2015 on ollut objektiivisesti katsottuna hiljaista. Menestystä ei saavutettu odotetuissa lajeissa, mutta samalla marginaalisten lajien kasvu ja täten myös suosio ovat nousussa. Jalkapallon Veikkausliigassa Helsingin Jalkapalloseuran dominointi jatkuu, ja jääkiekon SM-liigan mestaruus jaettiin jälleen Tapparan ja Kärppien välillä. Kimi Räikkösen F1-ura ei enä näytä nousevan entiseen loistoonsa, eikä Suomen jääkiekkoleijonat näytä pääsevän irti puolivälieräkirouksestaan. Tästä johtuen mitään varsin dramaattista ei ole tapahtunut suomalaisessa urheilussa vuonna 2015.

Mutta toki vuotta on vielä paljon jäljellä: Esimerkiksi MM-rallissa Suomen lippua kantava Jari-Matti Latvala voitti ensimmäisen osakilpailunsa vuoden 2015 WRC-sarjassa, tehden tulevan kesän Jyväskylän osakilpailusta erittäin jännittävän. Sama pätee myös NHL-jäillä, missä ilahduttavan monta suomalaista pelaajaa taistelevat Stanley Cup -mestaruudesta ja myöhemmin jopa mahdollisesti paikasta omassa joukkueessaan.

FIFA:n korruptiosyytteet kohahduttivat ympäri maailmaa

Täten meidän on etsittävä urheilu-uutisia, jotka eivät ole suoranaisesti urheilullisia. Maailmanlaajuisesti kohauttavin uutinen on ollut kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n korruptio, joka vihdoin ja viimein tuotiin päivänvaloon. On mielenkiintoista huomata, kuinka kansainvälisten suhteiden ja lakien mukaisesti Sveitsissä majailevat FIFA:n virkamiehet saadaan oikeuden eteen ainoastaan Yhdysvalloissa.

Nähtäväksi jää, miten kyseinen skandaali vaikuttaa ristiriitaisen puheenjohtajan Sepp Blatterin tulevaisuuteen. Huolestuttavinta skandaalissa on se, että korruption lonkerot ulottuvat globaalisti niin FIFA:n virkamiehistä valtioiden ja suuryritysten kirjoihin. Ja vaikka Suomi on ehkä maailman vähiten korruptoitunut maa, ei olisi mitenkään järkyttävän yllätyksellistä, mikäli Suomen Palloliitolla olisi ollut osuus viimeisessä skandaalissa.

Urheilijoiden vähennetyt etuudet armeijapalveluksessa

Suomessa viimeisin valtion päätös poistaa ammattiurheilijoiden asepalvelukseen liittyvät helpotukset saivat monia reaktioita monelta huippu-urheilijalta. Esimerkiksi Teemu Selänne twiittasi terävän kritiikin päättäjien suuntaan, joka taas aiheutti kansan keskuudessa suhteellisen negatiivisen reaktion. Kysymys kuuluukin, miksi Suomen pitää antaa vielä enemmän etumatkaa muiden maiden huippu-urheilijoille pitäen omansa kasarmilla pelaamassa taskubiljardia?

Sosiaalisessa mediassa keskustellaankin kiivaasti siitä, kuinka esimerkiksi suomalainen koulutusjärjestelmä estää jo nyt lahjakkaiden urheilijoiden kehityksen. Toisaalta, mikäli kyseinen uutinen on Suomen mediassa viime aikojen tärkein tapahtuma, mitä tämä kertoo huippu-urheilustamme yleisellä tasolla?